авг 14

За да не удряме стената с глава, а да потърсим вратата (Контрол на ума ч.1)

Публикувано от автор на 14 авг 2013

positive-thinking

Ако вярвате, че успехът ви зависи само от вложената енергия…
Ако смятате, че желязната решителност ще ви отведе навсякъде…
Ако мислите, че успехът ви зависи само от упорития труд – вложете сила.
Но има и по-лек начин.
Засега довиждане.
А вие, останалите, ме последвайте.


През последните десетилетия научните изследвания доказаха, че успешните хора използват ума и мозъка си по различен начин от останалите. Използват по-голяма част от ума си и го използват по особен начин.


Нека видим това, което е открила науката.

Когато сте в будно състояние, гледате различни неща и мислите, мозъкът ви пулсира приблизително 20 пъти в секунда. Учените наричат това честота на мозъчните вълни Бета. Когато сте напълно отпуснати, в едно повърхностно състояние на сън, мозъкът вибрира по-бавно, между 7 и 14 пулсации в секунда. Това е нивото на мозъчните вълни Алфа. Съществуват още по-ниски мозъчни честоти, които са известни като честота Тета, и най-бавната, тази на дълбокия сън – Делта.


КАК СЕ РАЗВИВАТ ХОРАТА

Като съвсем малки деца сте използвали относително по-малка част от мозъка си. Мозъкът на едно малко дете функционира главно на честотите Делта и Тета, най-бавните честоти на мозъка.

Пораствайки, сте започнали да използвате все по-голяма част от мозъка си. Между 7 и 14-годишна възраст, мозъкът ви е започнал да функционира повече на ниво Алфа. От това ниво Алфа сте започнали да развивате тази част на мозъка, която се свързва с честотите Бета.

Когато хората навлизат в юношеската възраст, започва да се наблюдава интересно явление – някои хора, съвсем малко на брой, се научават да използват и лявата, и дясната страна на мозъка, за да мислят. Реално един на всеки десет души достига до зряла възраст, като запазва спо­собността да използва и лявата и дясната половина на мозъка за да мисли.

Средно 90% от хората използват само лявото мозъчно полукълбо за мисловна дейност.

 


КАК ВИ ВЛИЯЯТ СТАРИТЕ ПРОГРАМИ

Много преживявания от детската възраст се запаметяват на твърде дълбоки нива и те влияят върху поведението ни днес. Например, често подтикване едно дете да „си изяде всичкото ядене, за да порасне голямо”. Това е много важно за едно дете, което расте и се движи непрекъснато, като изразходва много енергия.

Но ако един възрастен носи дълбоко в себе си същата програма и има пред себе си по-голяма чиния с храна, въпреки че не расте и не изразходва енергия, тъй като използва автомобила си, за да отскочи до ъгъла и да си купи готова храна? Това показва, че старата програма продължава да действа: „изяж си всичко, за да пораснеш…”

Tази програма вече не му помага. За да я променим (а и други, които също ни ограничават), трябва да въведем нови указания на същото ниво, където са запаметени старите.

Да, нашият мозък е великолепен компютър. В него има 30 трилиона неврони и всеки от тях функционира като компютърен чип. Включете релаксация на тялото и ума. Програмирате компютъра, давайки му словесни инструкции.

Отдавна, още през 1950 г. д-р Хорнел Харт, професор по социология в университета “Дюк”, въвежда така нареченото от него “автокондициониране”. Това е начин за промяна на нагласата от отрицателна към положителна. Състои се от две стъпки:

1. Отпускане на ума и тялото.

2. Самообучаване на положителна нагласа и на градивно поведение.

Оттогава насам се появиха много методи, преследващи същата цел. Например хипнозата и автохипнозата. Подтикът за това идва от френския лектор Емил Куе, който кара хиляди хора от два континента да застават пред огледалото и да си повтарят: “Всеки ден, по всеки възможен начин аз ставам все по-добър и по-добър.”

Куе даде стимул на прибягването до хипнозата. Крайният стадий в нейното използване се появи преди около 25 години под формата на 4-дневен тренировъчен курс, наречен метод “Силва” – начин човек да контролира собствената си мисъл с цел да бъде по-здрав, да има повече успехи и да решава проблемите по-добре.

Всички тези методи следват двустепенния принцип, посочен по-горе. Защо? Защото дава резултат.

Но преди това – МИСЛОВНО ПОЧИСТВАНЕ

Позитивно мислене означава да мислите и да говорите за нещата, които искате, а не за тези, които не искате.

Негативно мислене е да мислите и да говорите за нещата, които не искате. Всеки път, когато казвате „не мога” или „не искам”, използвате негативната мисъл: мислите точно обратното на това, което искате. Негативната мисъл е като негатив на снимка – точно обратното на позитивното изображение, което искате. Избяг­вайте фрази като: „Това ме съсипва”, „Не мога да се справя”, „Измъчва ме”, „Причинява ми главоболие”, „Нямам време” и т. н.

Тези фрази създават представи за това, което не искаме, и предизвикват това, с което искаме да се борим. А е толкова лесно – просто спираме и преобръщаме негатива в позитив.
Това което не искаме -> в това което желаем. И резултатите са учудващо добри.

Ако случайно използвате подобна фраза за нежелано състояние,
погледнете леко нагоре
и си кажете мислено „анулирам, анулирам” ( „отменям, отменям”)

и заместете негатива с позитив -
едно положително твър­дение (и една положителна мисловна картина на целта).
Използвайте тази фраза, като че ли тя е бутонът, който ви напомня намерението ви да препрограмирате умствения си компютър и да си мислите за нещата, които искате. Това може да промени съществено живо­та ви.

 


КАК ДА НАВЛИЗАТЕ В НИВО

За да постигнем постоянен опит в отпускането на тялото и ума и съзнателно да действаме в алфа ниво (да използваме дясното мозъчно полукълбо), можем да използваме упражненията за задълбочаване чрез броене в обратен ред.

Заемаме удобна седяща (за препоръчване в началото) или лежаща поза със затворени очи.

I. Правим 3 спокойни вдишвания и издишвания – напр. като си казваме мислено

“спокойно вдишване – (и на издишване си казваме мислено) 3 – 3 – 3 ”
“спокойно вдишване – (и на издишване) 2 – 2 – 2 ”
“спокойно вдишване – (и на издишване) 1 – 1 – 1 ”.

По желание (1) Усещаме и разхлабваме–
- раменете и целите ръце
- корема, кръста;
- целите крака

II. После броим бавно и спокойно в обратен ред

от двадесет и пет до едно,
или от петдесет до едно,
или от сто до едно ,

при което умът ви ще се приспособи към едно по-дълбоко, по-здравословно ниво на съзнанието.

По желание (А) Представяме си, припомняме си приятно и спокойно място, на което сме били. Припомняме си детайли – какво е имало около нас, звуци, аромати, какво сме усещали, включваме всички сетива. Включваме и емоциите – спокойно, безопасно, приятно, отпуснато

 


БЛАГОТВОРНИ ФРАЗИ

III. За да препрограмирате умствения си компютър, кажете си мислено по 3 пъти една или няколко от тези фрази, докато се намирате на ниво Алфа.
Използвайте тази, която е най-близка на вашите цели, или създайте собствена.
Запомнете – фразата трябва да е положителна (за желаното състояние)
и в сегашно време (не работи, ако е в неопределин момент от бъдещето).

  • Всеки ден, ставам все по-добър във всяко отношение.
  • Винаги поддържам тялото и ума си здрави.
  • С всеки ден страховете ми отслабват.
  • Чувствам се спокоен и невъзмутим. Оставам спокоен и невъзмутим.
  • Моите на­растващи умствени способности служат в полза на човечеството.
  • Всеки път релаксирам все по-дълбоко и по-бързо.
  • Положителните мисли и представи ми дават ползите, които желая.
  • Отрицателните мисли и отрицателните думи не ми влияят на никое ниво на ума.
  • Упражнявам пълен контрол и абсолютно господство над дейс­твията и сетивата си на това ниво и на което и да е друго ниво, както и на външното съзнателно ниво. И това е така.

 


ИЗЛИЗАНЕ

IV. За да излезете от което и да е ниво на съзнание,

си кажете мислено, че

ще преброите до пет,а когато стигнете до пет, ще отворите очи, ще сте напълно будни, чувствайки се по-здрав, по-добре от преди.

След това пребройте бавно едно – две – три и потвърдете ,че

когато стигнете до пет, ще отворите очи, ще сте напълно будни, чувствайки се по-здрав, по-добре от преди

след това пребройте четири – пет, отворете очи и кажете наум

„Отварям очи напълно буден и отпочинал. Чувствам се по-здрав , по-добре от преди. И това е така.”

Това е вашето първо Алфа упражнение. Сега прочетохте инструкциите, прегледайте ги пак и можете да ги упражните, за да започнете да получавате резултатите, които търсите.

Ето инструкциите още веднъж накратко

1. Седнете удобно и затворете очи.

2. Направете три дълбоки вдишвания и издишвания.

3. Пребройте бавно от 25 до 1, като отпускате отделните части на тялото.

4. Повторете три пъти някое положително твърдение.

5. Пребройте от 1 до 5 и отворете очи, констатирайки мислено: “Аз съм напълно буден и се чувствам по-здрав и по-добре от преди.”

Упражнявайте се един, два или три пъти дневно, като постепенно включвате и другите упражнения (очаквайте скоро) и прогресът е неизбежен.

Следва продължение …

Leave a Reply

CAPTCHA Image
*

« « Суперхраните  |  Контрол на ума част 2 » »