авг 25

Храната като източник на здраве

Публикувано от автор на 25 авг 2013

KachamakХраната е един от основните фактори за живот. Тя е средство, чрез което тялото си набавя всички необходими вещества и елементи, необходими за нормалното функциониране на организма. Ако консумираме и комбинираме храната по правилен природосъобразен начин, тя ще ни даде наслада, жизненост и пълноценно здраве.

Храните от суров вид, като плодове и зеленчуци, захранват най-качествено нашите клетки. По този начин ние се грижим и за емоционалното състояние на организма.

Най-лечебните храни са сезонните плодове и зеленчуци, и в минимални количества всички видове семена, ядки, зърнени и бобови култури, приготвени чрез технологични процеси, които запазват голяма част от полезните им вещества.

Правилното комбиниране на храните, в съчетание с правилното им приготвяне, са ключови фактори храната ни да бъде лечебна. Клетките се нуждаят основно от фруктоза и глюкоза и минимални количества аминокиселини и мастни киселини, за да функционират пълноценно.

Тялото използва прости структури, чрез които възстановява клетките. А храните с най-лесно усвоими хранителни вещества са плодовете, зеленчуците, семената и ядките.

За да разгради и усвои сложните структури, намиращи се в месото, млечните продукти и яйцата, тялото изразходва голям ресурс от енергия.

Постигането на хомеостаза или равновесие в организма, е възможно чрез поддържане на алкално-киселинен баланс, състоящ се от 70-80% алкални храни (плодове и зеленчуци) и 20-30% киселинни храни(зърнени, бобови, семена, ядки, животински).

Разбираме добре, че когато се каже здравословно хранене, много хора смятат това за скъпо удоволствие, главно заради био и супер храните.

Тези храни са прекрасен източник на качествени хранителни вещества, но всяка от тях може да бъде заменена с достъпни местни, традиционни български храни. Ние имаме български суперхрани като шипка, арония, мечо грозде, боровинка и други. Също така, всеки от нас може да си позволи традиционни български продукти като жито, леща, боб, нахут, просо, елда, ечемик, царевичен грис, шарлан, краве масло. След правилното приготвяне и комбиниране на храните, за да се чувства добре тялото ни и да е пълно с енергия, много важна е консумацията на местни сезонни хранителни продукти. Голяма част от българите имат баба и дядо, които са запазили традицията да отглеждат домашни храни на село, нещо от което можем да се възползваме.

Има и основни правила, които могат да бъдат спазвани за разтоварване на организма:

• При ставане сутрин да се пие голямо количество топла вода, след което да се консумират сокове – плодови или зеленчукови, а до обяд някакви плодове.
• Да се изключат или намалят временно продуктите от животински произход като месо, млечни продукти, яйца, риба и да се ограничи консумацията на хлебни, тестени и рафинирани продукти.
• Около 70% от храната, която се консумира да бъдат плодове, зеленчуци, кълнове, 10% задушени зеленчуци, 10% семена и ядки и 10% зърнени и бобови храни.

Могат да се приемат и различни хранителни добавки, които са на достъпни цени на българския пазар – пчелен прашец и бирена мая.

След като бъде усетен благоприятният ефект на разтоварването, то се превръща често в стимул за дългосрочна промяна към здравословно хранене и начин на живот.

Leave a Reply

CAPTCHA Image
*

« « 5 неща, които не знаеш за стреса – контрол на ума ч.4  |  Анти- грип – коктейл на д-р Холик за 24 часа спира вирусни инфекции » »